środa, 18 lutego 2015

Ciasto czekoladowe "brownie"




Dziś przepis na ciasto od którego zapożyczyłam nazwę mojego bloga :). Przepis jest bardzo prosty i każdemu na pewno się uda.

Składniki :
2 tabliczki gorzkiej czekolady (min 70%)
1 kostka masła
100 g mąki (nie pełna szklanka)
300 g cukru (ja dodałam 1 szkl)
6 jaj
kilka kropel aromatu migdałowego lub waniliowego

Wykonanie :
W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokrojone masło z pokruszoną czekoladą, jaja ubić mikserem na puszystą masę stopniowo dodając cukier potem mąkę. Do masy jajecznej wlewamy przestudzoną czekoladę (wystarczy że będzie letnia) i dowolny aromat, delikatnie wymieszać drewnianą lub plastikową łyżką. Do ciasta można dodać bakalie dla urozmaicenia. Ciasto wylać na blachę uprzednio posmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180C 25/30 min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz