Jakiś czas temu zobaczyłam na instagramie że dużo dziewczyn wrzuca zdjęcia potraw z chia, zaciekawiło mnie cóż to są te małe nasionka. Zaczęłam szukać w internecie informacji na ten temat, dowiedziałam się że nasiona chia czyli nasionka szałwii hiszpańskiej to skarbnica wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych takich jak :
- wapń
- fosfor
- mangan
- magnez
- tłuszcz
- białko
- błonnik
- cynk
- witaminy B3, B1, B2
Ze względu na wysoką zawartość błonnika mogą pomóc przy odchudzaniu. Błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego, działa przeciw zaparciom oraz wspomaga rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej.
Duża zawartość białka sprawia że nasiona chia są idealnym składnikiem pokarmowym dla wegetarian a także osób które pracują z wytężonym wysiłkiem fizycznym.
Zawierają przeciwutleniacze które zwalczają wytwarzanie wolnych rodników przyczyniających się uszkodzeń cząsteczkowych w komórkach i tym samym szybszego starzenia się organizmu.
Nasionka są raczej bez smaku więc można je dodać niemal że do każdej potrawy, ja dodaję je do koktajli, owsianki lub deserów, ok 1 łyżeczkę.
Składniki :
- Mały banan
- Pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka nasion chia
Banana (dobrze gdyby był dobrze dojrzały i słodki) obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mleko i miksujemy w blenderze. Na koniec dodajemy nasiona.
Deser z serkiem moscarpone i nasionami chia
Składniki :
- Serek moscarpone
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru pudru
- kilka biszkoptów
- owoce np. Borówki
Żółtko razem z cukrem pudrem miksujemy, częściowo dodajemy serek moscarpone na końcu mieszamy z nasionami chia. W pucharku lub wysokiej szklance układamy kolejno - biszkopty, krem, owoce (dowolna ilość warstw).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz